Aile Hekimi Nasıl Olunur?
Aile hekimi gerek diğer tıp bölümlerine göre daha rahat olması gerekse iyi bir meslek olmasıyla binlerce kişi tarafından istenilen meslekler arasında yer almaktadır. Aile hekimi nasıl olunur, sorusu bu yüzden sıklıkla sorulan ve merak edilen noktalar arasındadır. Her ne kadar binlerce kişi bu mesleği yapmak istiyor olsa bile her isteyen bu mesleği yapabilme imkanına sahip değildir. Aile hekimi olmak isteyen kişilerin ilk etapta tıp fakültesini okuyarak başarılı bir şekilde mezun olması gerekir.
Aile hekimi olmanın bazı kuralları mevcuttur. İlk etapta aile hekimi olmak isteyen kişilerin 657 sayılı olan Devlet Memurları Kanunları çerçevesinde yer almakta olan şartları karşılaması gerekir. Ek olarak Tıpta Uzmanlık Tüzüğü çerçevesinde aile hekimi olunabilmesi gerekmektedir. Aile hekimi olmak isteyen kişiler aynı zamanda Sağlık Bakanlığı’nın şart koşmuş oldukları eğitimlerin alınması gerekmektedir. Aile hekimi olan sağlık personelleri bu alanda uzman olan kişilerdir. Ek olarak aile hekimi olmak isteyen kişiler olabilmek için Tıp fakültesinde mezun olduktan sonra direk başvuru yapabilmektedir.
Aile Hekimi Nedir?
Devletimizin vatandaşlarına sunmuş olduğu sağlık hizmetlerinden birisi de; aile hekimliğidir. Peki, aile hekimi nedir? Aile hekimliği bir rahatsızlığı bulunan veya sağlık sorunu olan vatandaşların evlerine en yakın olan sağlık kurumuna giderek kontrol almasını sağlayan hizmetlerden birisidir. Aile hekimliği 7’den 70’e kadar herkesle ilgilenmektedir. Aile hekimleri herhangi bir hastalık ayrımı yapmadan herkesin tedavisiyle yakından ilgilenmektedir. Bir aile hekiminin en büyük özelliklerinden birisi ise çalışmış olduğu bölgelerde yaşayan kişiler ile yakından ilişki kurulmasıdır.
Aile hekimlerinin bir diğer görevi ise; yaşamış oldukları bölgelerde salgınlar, benzer hastalıklar ve hastalık seviyelerinin ne durumda olduğu gibi olguları gözlemler. Ek olarak vatandaşlarda erken tanı ile beraber tedavi hizmetleri de verilmektedir. Vatandaşlar sağlıklarıyla ilgili bir durum yaşadıkları zaman tedavi ve erken tanı noktasında hizmet alabilmektedir. Sağlık ile ilgili her konuda neredeyse ilk değerlendirme yapılmaktadır.
Aile sağlığı merkezleri vatandaşların hastalıklarına göre bazı durumlarda yetersiz kalabilmektedir. Bu evrede aile hekimleri hastaları gerekli adreslere yönlendirir ve tedavinin tam olarak gerçekleşmesini sağlar. Ek olarak toplumun sağlık seviyesini koruyarak sağlık seviyesini artırma yoluna gitmektedir.
Aile Hekimi Branşları
Aile hekimliğine başvuru yapmak isteyen kişilerin hangi branşta uzman oldukları da çok önemlidir. Normalde tıp fakültesi mezunu olan kişiler aile hekimi olabildiği gibi bazı uzman doktorlar da aile hekimliğine başvurabilme imkanına sahip olurlar. Aile hekimi branşları incelendiği evrede başvuru yapabilecek olan branşlar şu şekildedir:
- Kadın hastalıkları ve doğum
- İç hastalıkları
- Genel cerrahi bölümü
- Çocuk sağlığı ve hastalıkları
- Psikiyatri
- Kardiyoloji
Bu branşlardan herhangi birisinden uzmanlık alan kişiler de aile hekimi olabilmek için gerekli başvurularını yerine getirebilmektedir. Ülkemizde uzman olabilmek için gerekli sınava girdikten sonra mesleğinizde 3 yılı doldurmanız gerekmektedir. Bu şekilde gerekli uzmanlık unvanınızı alabilme imkanına sahip olursunuz.
Aile Hekimi Maaşları Nasıldır?
Aile hekimi olmak isteyen kişiler aile hekimi nasıl olunur sorusuna ek olarak özellikle maaşların ne ölçüde olduklarını merak etmektedir. Bu noktada aile hekimi maaşları nasıldır? Sorusunun da sıklıkla sorulmakta olduğunu görebiliyoruz. Aile hekimlerinin maaşlarına bakıldığı zaman bir aile hekiminin maaşını belirleyen 5 unsurun olduğu belirtilmektedir. Bu unsurlar şu şekildedir:
- Hastalıkların tespitleri açısından malzeme giderleri
- Aile hekimine kayıt olan hastalar için ödenmekte olan ücretler
- Sosyal çevreyle beraber ekonomik gelişmişlik seviyesine bağlı olarak ödenmekte olan ücret
- Hasta ziyaretleri için yapılan gezici olan hizmetlere verilmekte olan ücret
- Aile sağlığı adına gerekli olan merkezi ekonomik giderlerin karşılanması yönünde verilen ücretler
Bir aile hekimi sözleşme ile atandıkları takdirde alacağı ücret kişi başından hesaplanmakta olduğu gibi aynı zamanda bu noktada ödenen ücret ise 1000 kişi için 2.000 TL ortalamasındadır. Belirttiğimiz kriterlere göre maaşlarda değişimler meydana gelebilmektedir. Fakat kadrolu olan uzman bir aile hekimi 8.000 TL ortalamasında maaş alabilme imkanına sahiptir.
Aile Hekimi Olma Şartları
Aile hekimi olunmasının çeşitli şartları bulunmaktadır. Aile hekimi nasıl olunur gerektirdiği şartlar yerine getirilemediği takdirde kişi tıp fakültesi mezunu olması yeterli gelmeyebilmektedir. Fakat aile hekimi olmanın ilk şartı kişinin herhangi bir üniversitenin tıp fakültesinden mezun olmasıdır. Bu noktada kişinin lise eğitimini aldıktan sonra tıp fakültesine giderek tıp fakültesinden mezun olması gerekir. Ülkemizde tıp fakültesi eğitimleri bütün üniversitelerde 6 yıldır. Bazı üniversitelerde hazırlık eğitimi de olabildiği için 7 yıla kadar uzayabilmektedir. Bir kişi tıp fakültesini başarılı şekilde tamamladıkları takdirde pratisyen doktor unvanını alırlar.
Pratisyen hekim olan birisi Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmekte olan aile hekimliği eğitimlerine katılarak Aile Hekimi Sertifikası alması gerekmektedir. Bu programa katılmakta olan kişiler aile hekimliği gibi mesleklerini yerine getirebilmektedir. Yapılmakta olan bu eğitim ülkemizde ise 3 yıl boyunca yapılmaktadır. Aynı zamanda Tıp fakülteleri tarafından düzenlenmekte olan aile hekimliği ana bilim dalını bitirmiş olan kişiler de aile hekimi olabilme imkanına sahip olmaktadır. Yani bu alandan mezun olduğunuz takdirde direk aile hekimi olabilmeniz mümkündür.
Aile hekimleri görevleri bakımından bir hastanın ilk tedavisini yapmakta yükümlü olan kişilerdir. Eğer aile hekimleri hastaların tedavilerinin farklı bir klinikte veya merkezde yapılmasını uygun görürse hastaların tedavilerine farklı bir merkezde devam etmesi gerekir. Aile hekimliği sisteminin kurulmasıyla beraber özellikle büyük hastanelerde oluşmakta olan sorunlar minimum seviyeye gelebilmektedir. Aile hekimi olma yolunda kişinin yazımızda belirtmiş olduğumuz kriterlerin hepsini mutlaka yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şekilde aile hekimi olabilme yolunda nasıl ilerlemeniz gerektiğini bilirsiniz.
Aile Hekiminin Görevleri Nedir?
Sağlık alanında son yıllarda çok ciddi gelişmeler olduğunu görebiliyoruz. Sağlık hizmetlerinin özellikle ülkemizde evlerimize kadar gelmiş olduğunu görebilirsiniz. Aile hekimlerinin çok çeşitli görevleri vardır. Aile hekiminin görevleri nedir? Sorusunun cevabı ise şu şekildedir:
- Başvurmuş olan hastaların öykülerini alarak hastalardan gerekli tanı testlerini yapmak veya bu testleri talep edebilmek
- Hastadan alınan bilgilere ve tetkiklere göre hastaya gerekli tanıyı koyarak kişiye tedavi reçetesini yazmak.
- Aile sağlığı merkezinde kaydı bulunan kişilere periyodik olarak gerekli sağlık muayenesini tam şekilde yerine getirmek.
- Evde tedavi gerektiren yaşlı, yatalak ve engelli hastalara evlerinde ihtiyaç duymuş oldukları tedavileri sağlayarak sağlık hizmetlerinin tam olarak yerine gelmesini sağlamak.
- Aşı takip muayenelerini yaparak bebeklerin ve bireylerin ihtiyaç duydukları aşıları tam olarak uygulamak.
- Hastalıkların önlenmesi evresinde görev alabilmek için hastaları bilgilendirebilmek.
- Hamile olan kadınların doğumlarının öncesinde ve doğumlarının sonrasında gerekli sağlık desteğini sunabilmek.
- Doğum yapılmasından itibaren hasta kayıtlarını tutarak hastaların gerekli olan takiplerini tam olarak yerine getirmek.
- Hizmet içi yapılmakta olan eğitimlere eksiksiz bir şekilde katılmak.
Aile hekimlerinin görevleri genel itibariyle sizlere belirtmiş olduğumuz gibidir. Aile hekimi olmak isteyen kişilerin bu görev ve sorumlulukların bilincinde olarak aile hekimi olması gerekir. Aile hekimi olunabilmesi için gerekli eğitimin verilmiş olduğu noktada detaylı bir şekilde bilgi verildiğinden dolayı kişilerin aile hekimi olacakları sırada ve olduktan sonra yapacakları görevler net olarak belirtilir ve buna göre görevlerini yapabilmesi sağlanır.