Ayak Kemiği Çıkıntısı Egzersizleri
Ayak kemiği çıkıntısı çeşitli nedenlerden dolayı zamanla kendisini gösteren ve özellikle sağlık açısından acı veren bir durumdur. Genetik faktörlerin de etkili olduğu ayak kemiği çıkıntısında giyilen ayakkabının da faktörü büyüktür. Özellikle kadınlarda daha fazla görülen ayak kemiği çıkıntısının nedeni ise tabii ki rahatsız ve şekilsiz topuklu ayakkabılar. Ayakkabılardan kaynaklanan ve yaşam standardını oldukça düşüren ayak kemiği çıkıntısı egzersizleri sayesinde bu durumdan belli bir oranda kurtulmak mümkün hale gelmekte.
Ayak Kemiği Çıkıntısının Belirtileri
Ayakkabı giymeyen toplumlarda bu hastalık daha az seyrederken modern toplumlarda moda ayakkabılar giyen (Özellikle kovboy çizmesi tarzı ve sivri burun topuklu ayakkabı tarzı buna örnek olarak verilebilir.) toplumlarda daha fazla seyretmektedir. Ayak kemiği çıkıntısı her ne kadar giyilen ayakkabıyla ilişik olsa da bir hastalık olduğundan genetik bir faktör olduğu da unutulmamalıdır. Ayak baş parmağının yanındaki kemiğin dışarı çıkması olayı olan bu hastalık kadınlardaki bağların daha seyrek olmasından dolayı da kadınlarda daha fazla görünmektedir. Bir hastalık olduğu için başlıca belirtileri de tabii ki şu şekilde,
- Ayak baş parmağında uyuşma
- Ağrı ve yanma hissi
- Ayak baş parmağının yanındaki parmakların üzerine binmesi
- İltihap ve su toplama
- Ayak cildinde kızarma, nasır ya da yara oluşumu
- İlerleyen zamanlarda ise eklem iltihabı
Ayak Kemiği Çıkıntısını Önlemek İçin Ne Yapılabilir?
Her ne kadar genetik olsa da her hastalığı önleyebileceğimiz gibi ayak kemiği çıkıntısı hastalığına da yakalanmadan önce yapacağımız şeyler tabii ki de var.
- Topuğu yüksek olan, kalıbı dar olan ve sivri burun olan ayakkabılardan uzak durun.
- Ayakkabı alırken nasıl olsa açılacak diyerek sıkı ayakkabı almayın.
- Ayak şeklinize uygun ayakkabıları ön planda tutun.
- Mağazada ayakkabıyı giydikten sonra mutlaka yürüyüş yapın.
- Ayağınızda bulunan en uzun parmak ile ayakkabının burnu arasında 1 santimetre boşluk kalmasına özen gösterin.
Ayak Kemiği Çıkıntısı Tedavi Yöntemleri
Ayak kemiği çıkıntısı hastalığının derecesine göre tedavi şekli bulunmaktadır. Ne kadar çok tedavi yöntemi kullanılsa da özellikle ayak kemiği çıkıntısı egzersizleri daha da ön plana çıkmaktadır. Ameliyat belki de en kolay özüm gibi göründe se herkes yaptırmak istememektedir. O zaman ameliyat dışı tedavi yöntemlere bir bakalım.
- İki parmak arasında makara ya da silikon bir aparat kullanmak. Medikal tarzı yerlerde ya da eczanelerde rahatlıkla bulunabilmektedir.
- Eğer taban düşüklüğünüz varsa bu durum da tabanlık önerilir.
- Ayakkabılarınızı yuvarlak burunlu yani ön kısmı geniş şekilde tercih etmelisiniz.
- Ayak kemiği çıkıntısı için üretilmiş özel gece ateli kullanabilirsiniz.
Bu önerileri denedikten sonra hala dayanılmaz acılar ve ayakkabı giymekte zorlanma söz konusu ise maalesef estetik amaçlı bir cerrahi yönteme başvurmak en güzeli olacaktır. Bazı kişilerde de ayak kemiği çıkıntısı ağrısız bir şekilde görülmektedir bu sefer de kişi sadece estetik açıdan düzgün görünmesi açısından ameliyat olmak istemektedir. Bu durum aynı saç ektirmeye ya da burun ameliyatı olmaya benzetilebilir. Aynı zamanda doktorların dediği gibi ağrısız olan bir kemik çıkıntısı daha sonra düzeltildiğinde ağrı ortaya çıkabilir bu durumda ağrısız ama kemik çıkıntısıyla yaşamak ya da ağrılı ama kemik çıkıntısı olmadan yaşamak kişinin kendi tercihlerine kalmış oluyor. Ameliyat sonrası ise genel bir ağrı hissedilmemesi önemli bir kısımdır ve ameliyat sonrası hemen yürüyebilmesi kişi açısından önemlidir. Her hastalıkta olduğu gibi yeni oluşmaya başlayan ayak kemik çıkıntısının ameliyatı ve iyileşme süreci daha kolay oluyorken ileri derecedeki bir ayak kemik çıkıntısının ameliyatı ve kişinin toparlanması biraz daha zaman alıyor.
Ayak Kemiği Çıkıntısı Egzersizleri Nelerdir?
Ayak kemiği çıkıntısı estetik görünmediği gibi tedavisi yapılmadığı zaman da çok fazla ağrıya sebep olmaktadır. Doğal yollarla hastalığını geçirmek isteyenlere ayak kemiği çıkıntısı egzersizleri öneriyoruz. Ayak kemiği çıkıntısı egzersizleri şu şekillerde yapılmaktadır,
- İki ayak baş parmağınıza küçük bir saç lastiği geçirerek sadece baş parmaklarınızı sağa sola oynatarak yapacağınız egzersiz ile zamanla ayak kemiği çıkıntınızın daha düz görüneceğini fark edeceksiniz. Evde televizyon izlerken ya da bilgisayar başındayken mutlaka bu egzersizi yapın.
- Ayak kemiği çıkık olan ayağınız diğer ayağınızın topuğunu geçirmeye çalışın ve olabildiğince esnetin. En çok önerilen ve basit olan ayak kemiği çıkıntısı egzersizi budur.
- Her gün ev içerisindeyken ya da dışarıya çıkarken ayak baş parmağı ve yanındaki parmağın arasına silikon kullanmak bir süre sonra ağrılarınızı da azaltacağı gibi şekilde de düzeltmeler olduğunu size gösterecektir.
- Özellikle ayak tabanınızda düşüklük var mı diye baktırmalısınız ve ona göre ayakkabınızın içerisine tabanlık yaptırmalısınız ya da silikon taban kullanmalısınız ki gün içerisinde rahat bir şekilde ayağınızı kullanabilesiniz.
- Ayak kemiği çıkıntısı egzersizleri için özellikle üretilmiş gece atelleri mevcuttur. Ayak yapınıza göre bu atellerden edinip gün içinde taban ve silikon kullanırken akşam uyurken de atel kullanarak ertesi gün yaşayacağınız acıyı hafifletebilir ve uzun vadede kemik çıkıntısını önleyebilirsiniz.
- Özellikle egzersiz yaparken kilo vermeye de çalışmalısınız ki hayatımızın her döneminde tüm yükümüzü taşıyan ayaklarımız için daha konforlu bir yaşam sunabilelim.
- Bitkisel yöntem kullanmak isteyenlere de öneri de bulunalım.
Kırmızı pul biber ile sirkeyi karıştırın ve ayak kemiği çıkıntısına sürerek masaj yapın ardından sıcak nemli bir bez ile sarın ve bez soğuyana kadar bekletin.
Vişne ağacının kabuklarını beyaz şarap içerisinde dinlenmeye bırakın ve oluşan karışımı bir hafta sonra ister gün içinde birer kaşık içerek isterseniz ayak kemiği çıkıntısına sürerek kullanın. Beyaz şarap ve vişne kabuğu birleşip kemiği eritmeye yardımcı oluyor.