Cilt Nedir, Ne İşe Yarar?
Cilt, vücut sıcaklığımızın düzenlenmesinde de önemli bir rol oynar. Dehidrasyonu önlemeye yardımcı olur ve bizi çok fazla sıcak veya soğuğun olumsuz etkilerinden korur. Ve vücudumuzun sıcaklık, soğuk, basınç, kaşıntı ve ağrı gibi hisleri hissetmesini sağlar. Bu hislerden bazıları, yanlışlıkla sıcak bir sobaya dokunursanız, elinizi otomatik olarak geri çekmek gibi bir refleksi tetikler. Bir de cildimiz üzerinde oluşan lekeler vardır ki bunları hiç istemeyiz. Ayhan Ercan cilt lekeleri hakkında bizlere bilgiler vermekte.
Cildin birçok farklı işlevi vardır. Bariyer görevi gören, vücudumuzu dış dünyada nem, soğuk ve güneş ışınlarının yanı sıra mikroplar ve toksin maddeler gibi zararlı şeylerden koruyan istikrarlı ancak esnek bir dış kaplamadır. Sadece birisinin cildine bakmak size çok şey söyleyebiliriz. Alternatif tıp öncülerinden Ayhan Ercan, ten renginde veya yapısındaki değişiklikler tıbbi bir durumun işareti olabileceğini belirtmiştir. Örneğin, kanlarında çok az kırmızı kan hücresi olan insanlar soluk görünebilir ve hepatitli insanlar sarımsı bir cilde sahiptir.

Cilt Lekeleri Neden Oluşur ?
Cildin katmanlarındaki sorunlar cildin sağlığına göre değişkenlik gösterse de kişiden kişiye uzun vadeli veya kalıcı izlere sebep olmaktadır. Vücutta cilt lekelerine sorun olacak bazı etmenler şunlar olabilir:
- Döküntü : Cildin görünümünde hemen hemen her değişiklik döküntü olarak adlandırılabilir. Çoğu döküntü basit cilt tahrişinden kaynaklanır; diğerleri tıbbi durumlardan kaynaklanır.
- Dermatit : Cildin iltihaplanması için genel bir terim. Atopik dermatit (bir tür egzama) en yaygın formdur.
- Egzama : Kaşıntılı döküntülere neden olan cilt iltihabı ( dermatit ). Çoğu zaman, aşırı aktif bir bağışıklık sisteminden kaynaklanır.
- Sedef hastalığı: Çeşitli cilt döküntülerine neden olabilen otoimmün bir durumdur. Derideki gümüş, pullu plaklar en yaygın formdur.
- Kepek : Kafa derisinin pullu bir durumuna seboreik dermatit, sedef hastalığı veya egzama neden olabilir.
- Akne : En yaygın cilt durumu olan akne, yaşamın bir döneminde insanların%85’inden fazlasını etkiler.
- Cilt apsesi :Lokalize cilt enfeksiyonu, cildin altında bir irin koleksiyonu oluşturur. Bazı apseler tedavi edilmek için bir doktor tarafından açılmalı ve boşaltılmalıdır.
- Melanom : En tehlikeli cilt kanseri türü olan melanom, güneş hasarı ve diğer nedenlerden kaynaklanır. Deri biyopsisi melanomu tanımlayabilir.
- Bazal hücreli karsinom : En yaygın cilt kanseri türüdür. Bazal hücreli karsinom, melanomdan daha az tehlikelidir, çünkü daha yavaş büyür ve yayılır.
- Aktinik keratoz : Güneşe maruz kalan deride oluşan kabuklu veya pullu bir yumru. Aktinik keratozlar bazen kansere ilerleyebilir.
- Skuamöz hücreli karsinom : Yaygın bir cilt kanseri, skuamöz hücreli karsinom iyileşmeyen bir ülser veya anormal bir büyüme olarak başlayabilir. Genellikle güneşe maruz kalan bölgelerde gelişir.
- Herpes : HSV-1 ve HSV-2 uçuk virüsleri, dudaklarda veya cinsel organlarda periyodik kabarcıklara veya cilt tahrişine neden olabilir.
- Kurdeşen : Deride aniden ortaya çıkan kırmızı, kaşıntılı lekeler. Kurdeşen genellikle alerjik reaksiyondan kaynaklanır.
- Tinea versicolor : İyi huylu bir mantar enfeksiyonu ciltte soluk düşük pigmentasyon alanları oluşturur.
- Viral ekzantham : Birçok viral enfeksiyon, cildin geniş bölgelerini etkileyen kırmızı bir döküntüye neden olabilir. Bu özellikle çocuklarda yaygındır.
- Zona: Suçiçeği virüsü nedeniyle, zona vücudun bir tarafında ağrılı bir döküntüdür. Yeni bir yetişkin aşısı çoğu insanda zona önleyebilir.
- Uyuz : Cilde giren küçük akarlar uyuzlara neden olur. Parmak, bilek, dirsek ve kalça ağlarında yoğun kaşıntılı bir döküntü uyuzlara tipiktir.
- Saçkıran : Mantar cilt enfeksiyonu (tinea olarak da bilinir). Yarattığı karakteristik halkalar solucanlardan kaynaklanmaz.

Cilt Lekelerinden Nasıl Kurtuluruz ?
Cildinizi temiz ve sağlıklı tutmak için birkaç püf noktasına dikkat etmelisiniz:
- Günlük olarak güvenli, mineral bazlı bir güneş kremi kullanın.
- C vitamini kullanın.
- Bağışıklığınıza ve sindiriminize dikkat edin.
- Sağlıklı yağları diyetinize dahil edin.
- Cildinizin mikrobiyomunu dengede tutun.
- Cilt bakım ürünlerini banyo yaptıktan hemen sonra uygulayın.
- Yüz masajı rutini uygulayın.
- Antioksidan açısından zengin yiyecekler yiyin.
- Aktif olun.
- Kollajeni takviye etmeyi deneyin.
- Sıvı tutun ve bol su için.
- Bir retinoid veya retinol alternatifi kullanın.
- Düzenli yüz bakımı yapın.
- Tahriş edici gıdalardan kaçının.
- Sigara içmeyin.
- Cilt bariyerinizi güçlendirin
- Uykunuzu düzenli tutun
- Nemlendirin.
Cildinizde oluşmuş lekeler ve izlerden Ayhan Ercan’ın cilt bakımı cilt lekeleri için önerdiği tedavi yöntemlerini kullanabilirsiniz.

Ayhan Ercan Cilt Lekeleri İçin Doğal Yağlar
Malzemeler
- 50 ml Havuç Yağı
- 50 ml Buğday Yağı
- 10 ml Limon Yağı
- 10 ml Yeşilçay Yağı
- 10 ml Kuşburnu Çekirdek Yağı
Hazırlanışı
Bütün yağlar bir cam şişe içerisinde karıştırılır ve muhafaza edilir. Akşamları dışarı çıkmadığımız zaman iyice temizlenmiş cilde ince bir tabaka halinde yedirilerek kullanılır. Sabah kalktığımızda cilt yağdan arındırılır ve nemlendirici kullanılır. Önemli bir not vermekte fayda var. Lekeleri açıcı etkideki bu yağ asla gündüzleri kullanılmamalıdır.
Ayhan Ercan Cilt Lekeleri İçin Ev Yapımı Doğal Tonik
Malzemeler
- 1 su bardağı içme suyu
- 1 çay bardağı elma sirkesi
- 1 tatlı kaşığı yulaf samanı
- 1 tatlı kaşığı limon kabuğu
- 1 tatlı kaşığı meyan kökü
- 10 adet kuşburnu
Hazırlanışı
Öncelikle bütün malzemeler ateşe dayanıklı bir kabın içerisine konulur ve kısık ateşte 5 ile 6 dakika arası kaynatılır. Karışım iyice soğuduktan sonra süzülür ve cam bir şişe içerisinde buzdolabında muhafaza edilir. Elde ettiğimiz bu doğal tonik günde iki kez temizlenmiş cilde temiz bir pamuk yardımı ile uygulanır ve üzerine nemlendirici sürülür.
Ayhan Ercan Kil Maskesi
Ayhan Ercan cilt lekeleri için önerdiği maske için gerekli malzemeler, çörek otu yağı, yarım ölçek karbonat, bir kaşık himalaya tuzu ve biraz limon. Karıştırmadan önce biraz da içerisine gül suyu koyun ve boza kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Çok katı ve çok sulu kıvamda olmamasına dikkat edin ve daha sonra maskeyi cildinize uygulayın. Tedaviyi bir ay boyunca günde en az bir kez kullanarak uygulayabilirsiniz.