En Etkili Uyku Hapı
Geceleri uyuyamıyor ya da sık sık uyanıyorsanız uyku hapı kullanmayı düşünebilirsiniz. Pek çok insan günlük hayatın stresi ve problemleri sebebiyle uyuyamazken bir kısmı ise sebepli ya da sebepsiz günlerinin çoğunu uykusuz olarak geçirmektedir. Uykusuz gecelere son vermek için tercih edilen en etkili yöntem uyku haplarıdır. Uyku hapları, reçeteli ve reçetesiz olarak satılırlar. Bununla birlikte uyku hapı kullanmaya başlamadan önce bir doktora danışmanızda fayda var. Doktor, sizin için en etkili uyku hapı seçimini yapar. En etkili uyku hapı her bünye için değişiklik gösterebilir. Sizin için en etkili uyku hapı kullanımı ilaçtan maksimum verim alarak daha iyi bir uyku çekmenize yardım etmenize olanak sağlar.
Uyku Hapı Nedir?
Kendi başına uykuya dalmakta zorluk çeken kişilere yardımcı olmak için kullanılan uyku hapları uyumayı sağlamak, verimli uyku süresini arttırmak ya da korumak için kullanılan spesifik bir ilaç sınıfıdır. Uyku hapları hipnotik ilaçlardır, yani bazen sakinleştirici olarak da kullanılırlar lakin uyku hapları daha çok ”uyuşukluğa” neden olmaları sebebiyle tercih edilmektedir.
En Etkili Uyku Hapı Listesi
En etkili uyku hapı, sizin ve vücudunuz için en uygun olan haplardır. Uyku ile ilgili çektiğiniz problemlere göre almanız gereken en etkili uyku hapı değişiklik gösterir. Bu problemler; uyuyamama, uyku sırasında sürekli uyanma ve düşük verimli uykudur.
En yaygın reçeteli uyku hapları veya hipnotikler, benzodiazepinler veya benzodiazepin reseptör agonistleri olarak adlandırılan ilaç sınıflarındadır. Xanax, Valium, Ativan ve Librium gibi benzodiazepinler anksiyete karşıtı ilaçlardır. Ayrıca uyuşukluğu arttırır ve insanların uyumasına yardımcı olurlar.
Halcion
Halcion, daha çok yeni ilaçlarla değiştirilen eski bir benzodiazepin yatıştırıcı-hipnotik ilaçtır. Bu ilaçlar kısa süre için faydalı olabilirken, tüm benzodiazepinler potansiyel olarak bağımlılık yapar ve hafıza ve dikkat ile ilgili sorunlara neden olabilir. Genellikle uyku sorunlarının uzun süreli tedavisi için önerilmez.
Unisom
En yaygın uyku haplarından biri olan Unisom ilacının pek yan etkisi bulunmaz. Bununla birlikte ilaç içildikten sonra açlık hissine neden olur. Uyku hapları arasında en az yan etkiye sahip ilaç olan Unisom ağız kuruluğu yapabilir. 1 tableti ortalama 12 saat kesintisiz uyumanızı sağlar. Uyumak istediğiniz saatten 1 saat önce alarak istediğiniz zamanda etki etmesini sağlayabilirsiniz. Bağımlılık yapmayan bir ilaç olarak görülmektedir.
Remeron
Profesörlerin yaygın olarak hastalara vermek için tercih ettiği Remeron huzurlu ve rahat bir uyku sağlar. Remeron, alındıktan 1 saat sonra yaklaşık olarak 12 saat uyumanızı sağlar. Yan etkileri ise acıkma hissi ve ağız kuruluğudur. Ender de olsa remeron mide bulantısına sebep olabilir. Uzun süre kullanılan uyku hapı fazla kilo alımına neden olabilir. Günlük hayatın stresinden ve problemlerinden etkilenenler için sıklıkla tercih edilmektedir. Remeron hapı ilk kez alındığında 15 ile 20 saatlik uyku uyumanızı sağlayacaktır. Bu sebeple dikkat edilmesi gerekir. Genellikle 1 tabletin yarısının alınması önerilmektedir. Remeron bilindiği kadarıyla bağımlılık yaratan etkiye sahip değildir.
Largactil
Oldukça popüler bir uyku ilacı olan largactil ağır bir ilaçtır. Bu sebeple yalnızca zorlu vakalar için tercih edilir. Largactil’in bir diğer özelliği hıçkırığı kısa sürede geçirmesidir. Stres sebebi ile sıkıntıda olan hastalar için kullanımı uygundur. Uyku problemi yaşayan engelli bireyler için Largactil yaygın olarak kullanılır
Citoles
Uyku ilacı olarak da kullanılan citoles esasında bir anti depresandır. Sinir ve stres giderici etkiye sahiptir. Kendilerini ”kafası çok dolu” olarak tasvir eden hastalar için uygun olan Citoles reçetesiz olarak satılır, bununla birlikte doktorlar tarafından da sıklıkla yazılmaktadır. Diğer anti depresanlara göre daha az yan etkisi mevcuttur. Verimli bir uyku sağlayan Citoles, hastaların iyi hissetmesini de sağlar. Alzheimer hastaları ve yaşlıların rahat uyuması için tercih edilmektedir.
Tolvon
En çok tercih edilen anti depresan ilaçlardan biri olan Tolvon uyku ilacı olarak da tercih edilmektedir. Ağır bir anti depresandır ve özellikle stresli dönemler için uyku problemini çözmekte kullanılır. Doktorlar tarafından sıklıkla yazılan bir ilaçtır. Ortalama olarak 11 ile 15 saat arasında uyku süresi sağlar. Ciddi yan etkileri bulunmayan Tolvon kabızlık ve mide bulantısına sebep olabilir. İlaç, bağımlılık yapmaması ile bilinir.
Rozerem
Rozerem uyku hapı, melatonin adı verilen beyin hormonunu etkileyerek diğer uyku ilaçlarından farklı davranır ve alışkanlık oluşturmaz.
Prozac
Reçete ile satılan Prozac oldukça etkili bir antidepresandır. İlacı aldıktan sonra en kısa sürede uykuya daldıran uyku hapları arasında yer alır. Prozac kullanıldıktan sonra 15 dakika içinde uyku getirir. İlacın yan etkileri halisülasyon görme ve mide bulantısıdır.
Barbitürat Uyku İlaçları
Bu sedatif-hipnotik sınıftaki başka bir ilaç olan barbitüratlar, merkezi sinir sistemini baskılar ve sedasyona neden olabilir. Kısa veya uzun etkili barbitüratlar yatıştırıcı veya uyku hapı olarak reçete edilir. Ancak daha yaygın olarak, bu hipnotik ilaçların anestezik olarak kullanımı sınırlıdır ve aşırı dozda ölümcül olabilirler.
Benzodiazepin Uyku İlaçları
Daha yeni uyku hapları, uykuya dalma süresini azaltmaya yardımcı olur. Beyindeki benzodiazepinlerle aynı reseptörlere bağlanan bu uyku sağlayan ilaçların bazıları:
- Lunesta
- Sonasta
- Ambien
Benzodiazepinlerin alışkanlık oluşturması biraz daha az olasıdır, ancak zamanla yine de bazen fiziksel bağımlılığa neden olabilir. Uyuşukluğu ve uykuyu arttırmak için hızlı bir şekilde çalışabilirler.
Uyku haplarına ihtiyacınız olabileceğini düşünüyorsanız, önce sağlık uzmanınıza danışmalısınız.
Uyku Haplarının Riskleri ve Yan Etkileri
Tüm reçeteli uyku haplarının, doza ve ilacın sisteminizde ne kadar süre kaldığına bağlı olarak değişen yan etkileri vardır. Yaygın yan etkiler arasında ertesi gün uzun süreli uyuşukluk, baş ağrısı, kas ağrıları, kabızlık, ağız kuruluğu, konsantrasyon sorunu, baş dönmesi ve kararsızlık bulunur.
Uyku hapları, doz aşımı yapılarak istismar edildiğinde ciddi yan etkilere neden olabilir.
- İlaç toleransı: Belirli bir süre boyunca uyku haplarına karşı bir tolerans oluşturabilirsiniz ve onların işe yaraması için daha fazla zaman harcamanız gerekecektir, bu da daha fazla yan etkiye yol açabilir.
- İlaç bağımlılığı: Uyumak için uyku haplarına güvenebilirsiniz ama uzun süreli uyku ilacı kullanımından sonra onlar olmadan uyuyamayacak hale gelebilirsiniz. Özellikle reçeteli haplar çok bağımlılık yapabilir ve bu durum hapları almayı bırakmayı zorlaştırır.
- Yoksunluk belirtileri: İlacı aniden durdurursanız, bulantı, terleme ve rahatsız hissetme gibi yoksunluk belirtileriniz olabilir.
- İlaç etkileşimleri: Uyku hapları diğer ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu, özellikle reçeteli ağrı kesiciler ve diğer yatıştırıcılar için geçerlidir. Uyku hapları diğer ilaçların yan etkilerini kötüleştirebilir ve bazen tehlikeli olabilir.
- Altta yatan bir sorunu maskeleme: Uykusuzluğunuzda uyku hapları ile tedavi edilemeyen altta yatan bir tıbbi veya zihinsel bozukluk hatta bir uyku bozukluğu olabilir. Uyku ilacı aldığınız sürece bu sorunu teşhis etmek zorlaşacaktır.
[…] buraya tıklayarak konu ile ilgili olan bir diğer yazımız en etkili uyku haplarına bakıp fikir […]