Gebelikte İlk 3 Ay Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?
Gebelikte ilk 3 ay dikkat edilmesi gereken çeşitli hususlar bulunmaktadır. İlk üç ay çeşitli açılardan riskli olabildiği için bu dönemlerde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlar hem bebek hem de anne adayı için oldukça önemlidir. Bu durumlar hamilelik süreci içerisinde hem annenin hem de bebeğin daha konforlu bir süreç geçirmesine olanak tanır. Gebeliğin konforunu arttıran bu özellikler kimi zaman hayati önem taşımaktadır. Yatış pozisyonları, yapılacak egzersizler, beslenme şekilleri gibi birbirinden farklı unsurlar bulunmaktadır. Tüm bu hususlara dikkat etmek hem bebeğin hem de anne adayının sağlığı için yüksek derece önem teşkil eder.
Gebelikte dikkat edilmesi gereken en önemli husus şüphesiz sağlıklı beslenmektir. Sağlıksız yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durulması bebeğin ve annenin sağlığı son derece önem teşkil eder. Bu husus sadece ilk 3 ay için değil, genel olarak tüm hamilelik süreci içerisinde yüksek dikkat gerektirmektedir. Sağlıksız besinler bebeğin sağlığını ciddi anlamda etkilemektedir. Egzersizler yapmak, hamilelik platesi, yatış pozisyonları, ilaç kullanımları gibi çok çeşitli unsurlar bulunur. Bu unsurlar anne adaylarının titizlikle dikkat etmesi gerekli olan unsurlardır.
Gebelikte İlk 3 Aya Büyük Dikkat!
Anne adaylarının gebelik süreçleri içerisinde dikkat etmeleri gerekli olan çok çeşitli hususlar bulunmaktadır. Gebelik süreci içerisinde ilk 3 ay oldukça önemli ve riskli bir süreç olmasından dolayı bu dönemlerde çeşitli açılardan çok daha dikkatli olmak gereklidir. Gebelikte ilk 3 dikkat edilecekler gebelik sürecinin en az riske indirgenebilmesi için önemlidir.
Sağlıklı Beslenmek
Gebeliğin ilk aylarında dikkat edilecekler listesinin başında gelen bir durumdur. Sağlıklı beslenmek sadece gebelik süreci için genel olarak insan hayatı için oldukça önemlidir. Gebelik süreci boyunca da kişilerin sağlıklı beslenmeleri hem bebek hem de anne adayı için oldukça yüksek önem teşkil eder. İlk 3 aylık süreç içerisinde bebek anne adaylarının beslenme şekillerinden ciddi bir şekilde olumlu, olumsuz etkilenmese de yine de dikkat edilmesi gereklidir.
Özellikle ilk 3 aylık süreç içerisinde anne adaylarında yüksek koku hassasiyeti ve mide bulantıları baş gösterebilmektedir. Bu süreçlerde annelerin midelerini bulandıran, ağır kokulara sahip olan yiyeceklerden uzak durması beklenir. Beslenme süreci esas olarak ilk 3 aydan sonra ciddi derece önem taşısa da ilk aylarda da dikkat edilmelidir. İlk 3 ay boyunca folik asit ağırlıklı bir şekilde beslenme düzeni oluşturmak önemlidir.
Düzenli Egzersiz Yapmak
Gebelik süreci boyunca yapılacak olan egzersizlerin doğum sürecinde sancıları azalttığı bilinmektedir. Aynı şekilde gebelik sürecinin çok daha kolay geçmesine olanak tanımaktadır. Ancak oldukça dikkatli olunması gerekmektedir. Çünkü hamilelik sürecinde yanlış hareketlerin yapılması hamileliği kötü anlamda etkileyebilmektedir. Yapılan egzersizlerin aşırı yorucu olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Aşırı yorgunluk hamileliği kötü anlamda etkileyebilmektedir.
Hamile platesi, hamile yogası ve açık hava yürüyüşleri bu süreçlerin çok daha iyi bir şekilde geçirilmesine olanak tanır. Ancak bisiklete binmek, ağırlık kaldırmak ve koşu yapmak olumsuz etkilemektedir. Ani hareketler içeren sporlar gebelikte ilk 3 ayda yapılmaması gerekenler içerisinde yer alır.
Yatış Pozisyonları
Hamilelik süreçlerinde dikkat edilmesi gerekenler içerisinde yatış pozisyonları da ciddi önem taşımaktadır. İlk 3 aylık dönemlerin hamilelikte riskli olmasından dolayı yatış pozisyonları önem taşır. Hamileliğin sonraki aşamalarında da rahmin tüm ağırlığının bel ve sırt bölgesine vermesi sebebiyle kan damaları sıkışabilmektedir. Bu nedenle gebeliğin son haftalarına doğru kişilerin sırt üstü yatmaları tavsiye edilmez. Ancak uyku esnasında sırt üstü yatıldığında da bebek zarar görmez.
İlaç Kullanımı
Gebelik süreci boyunca dikkat edilmesi gerekenler listesinde yer alan ilaç kullanımı oldukça önemlidir. Bu süreçte kişiler yalnızca doktor tavsiyesi üzerine ilaç kullanmalıdırlar. Gebelik süresinde alınan ilaçlar sadece anneyi değil, bebeği de etkilemektedir. Bu nedenle alınan ilaçların doktor tavsiye ile birlikte alınması oldukça önemlidir. Doktordan habersiz bir şekilde ilaç kullanılmaması gerekmektedir.
Yolculuklar
Otobüsler ile yolculuklar etmek hamileler için önerilmemektedir. Otobüs yolculuğu yerine alternatif olarak başka seyahat araçları tercih edilebilir. Otobüslerde hareket alanı kısıtlı ve molalar oldukça azdır. Bu nedenle hamileler zor durumlara düşebilmektedirler. Örnek olarak tren yolculuklarında hareket alanı daha çok olduğu için otobüs yolculuğuna göre daha sağlıklıdır. Kabin basıncında önemli ve ani değişiklikler olmadığı sürece herhangi bir şekilde hamileler için risk taşımamaktadır. Uçak yolculuğu ise gebe kadınlar için en sağlıklı ulaşımlardan biridir. Uzun yolculuklarda uçak tercihi çok daha sağlıklı olacaktır.
Gebelikte İlk 3 Ayda Neden Önemli?
Gebelikte ilk 3 ayın önemi oldukça yüksektir. Anne karnındaki bebeğin organları genellikle 12.haftaya kadar tamamlanıyor. Bu nedenle 12.haftaya kadar olan süreç hamilelik için oldukça önemli kabul ediyor. En hassas dönemler ilk 3 aylık dönemlerdir. Bu süreç içerisinde bebek dışarıdan gelen etkenlere fazlasıyla açıktır. 2-8 haftalar bebeğin dış etkenlerden en yüksek şekilde etkileneceği dönemlerdir. Bu haftalarda kötü etkenlere maruz kalmak gebeliği ciddi anlamda etkiler. Çeşitli anomaliler ortaya çıkabilir.
İlk üç aylık süreç içerisinde kişiler radyolojik işlemlerden kaçınmalıdır. Bebeğe zarar verecek radyasyon oranları bulunmaktadır. Bu nedenle gebelik süreci içerisinde bunlara maruz kalmamak önemlidir. Diğer önemli bir husus ise ilaç kullanımıdır. İlaç kullanımı doktordan habersiz bir şekilde ilerlememelidir. Doktor tavsiyesi doğrultusunda ilerlemeler gerçekleştirilmelidir. Çeşitli ağrı kesiciler, bulantı kesiciler için ilk olarak doktora danışmak önemlidir. Vitamin kullanımları da önemlidir. Özellikle yüksek A vitamini tehlikeli olabiliyor.
Gebelikte İlk 3 Ayda Dikkatli Olmanın Faydaları Nelerdir?
Gebeliğin ilk ayları dikkat edilen hususlar hem anne için hem de bebek için faydalıdır. Bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimi çok önemlidir. Bu sağlıklı gelişim neredeyse tamamen gebelik süreci içerisinde annenin seçimlerine bağlıdır. Ne kadar dikkatli olunursa bebek için o kadar iyi olacaktır. En önemli husus sağlıklı bir şekilde beslenebilmektir. Özellikle ilk 3 aylık süreçlerde dış etkenlerden fazlasıyla etkilenen bebek için olumsuz şartlara çok daha fazla dikkat edilmelidir.
Gebelik süreci içerisinde temizlik yaparken, başka işlerle uğraşırken kimyasal maddelere maruz kalmamak çeşitli anomalilerin ortaya çıkmaması için önemlidir, faydalıdır. Deriye sürülen kremlerin içerikleri, kullanılan bakım ürünlerin içerikleri önemlidir.
Gebelikte İlk 3 Ay Nasıl Geçer?
Gebelikte ilk aylar bulantı, kusma, baş ağrısı, yorgunluk çok çeşitli olumsuzluk durumlar baş gösterebilir. Bu durumlarda kişilerin bol bol dinlenmesi ve mide bulantılarına yol açabilecek kokulardan ve yiyeceklerden uzak durmaları önerilmektedir. Gebeliğin ilk dönemlerine oldukça az kilo alınmasından dolayı görüşte ciddi değişiklikler meydana gelmemektedir.
Hormonal artışlar, mide bulantıları, kusma, baş ağrısı gibi problemler genel olarak sıklıkla olur. Bundan dolayı gebelikte ilk 3 ayda yapılacaklar listesinin en başında dinlenmek yatıyor. Kişiler bu dönemlerde kendilerini yormamaya özen göstermeli, doktor tavsiyesi ile beslenmelerine ve ilaç kullanımlarına dikkat etmelidir. Gebelik ay ay, dönem dönem farklılıklar gösterebilmektedir. Riskli olabilmesi sebebiyle ve çeşitli olumsuz durumları nedeniyle ilk 3 aylık süreç çok daha önemli tutulmaktadır. Gebelikte ilk aylar psikolojik sağlık da en az fiziksel sağlık kadar önemlidir.